PAM liikeala Kemin osasto 050
1930-luku
Palvelualojen ammattiosasto 50 perustettiin 1931 (perustamispöytäkirjan päiväys 21.1.1931), osaksi Liiketyöntekijäin liitto ry:tä. Osasto perustettiin Kemin Osuuskaupan henkilökunnan keskuuteen ja osaston asiat pyörivät lähinnä työpaikan olojen ympärillä. Vaikka osaston nimi on vuosien saatossa muuttunut useamman kerran, on sen numero aina pysynyt samana kuvastaen ammattiosastojen määrää Suomessa perustamishetkellä eli 50.
Toiminnan alussa kerättiin lähinnä varoja osastolle iltamilla, juhlilla ja arpojen myynnillä. Kulttuuri- ja urheilutoiminta olivat myös vilkasta. Ammattiyhdistysliikkeen ja työväenliikkeen välinen yhteistyö oli aktiivista, olihan osasto myös Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön (SAK) jäsen.
Jäsenmaksut perittiin pitkään omatoimisesti osaston omien jäsenmaksukantajien toimesta. Maksettu jäsenmaksu leimattiin jäsenkirjaan. Työnantajaperintään siirryttiin vasta kun jäsenmäärä kasvoi ja liiton painoarvo neuvotteluissa työnantajien kanssa vahvistui.
Lama-aika 1930-luvulla aiheutti sen että osaston ensimmäisestä palkankorotusvaatimuksesta luovuttiin, mutta vuosikymmenen loppupuolella neuvoteltiin työnantajan kanssa liiton mallin mukainen työehtosopimus kaksine luottamusmiehineen.
1940-luku
Sotavuodet hiljensivät ammattiosasto toiminnan lähes kokonaan. Vanhan työväentalon palon yhteydessä osaston pöytäkirjoja katosi n. 10 vuoden ajalta. Sodan jälkeen perustettuun Suomi-Neuvostoliitto -seuraan liityttiin jäseneksi.
1950-luku
Maaliskuussa 1956 pidettiin suurlakko, jota tuettiin niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Samana vuonna jäsenhankintaa vietiin E-liikkeen piiristä ulospäin, mutta hankitut jäsenet eivät pysyneet osastossa.
Nuorisojaosto aloitti toimintaansa vuosikymmenen puolivälissä.
1960-luku
Ammattiyhdistysliikkeen hajaannuksen vuosina 1960-luvulla Liiketyöntekijäin liitto erosi keskusjärjestöstä (1961) ollen näin ollen ”villi liitto”. Ammattiyhdistysliikkeen hajaannus loppui 1969 ja Liiketyöntekijäin liitto liittyi SAK:n.
Palkkaneuvotteluissa keskityttiin miesten ja naisten samapalkkaisuuteen ja 40 tunnin työviikkoon. Puolivälissä vuosikymmentä työehtosopimuksiin saatiin samasta työstä sama palkka. Keskitetyt sopimukset ns. vakauttamissopimukset paransivat työläisten ostovoimaa ja Suomen talouselämää.
Ensimmäinen opintokerho perustettiin. Liityttiin Rauhantyön Tuki ry:n jäseneksi. Nuorisojaosto järjesti vuosittain retkiä ympäri Lappia ja Pohjois-Pohjanmaata.
1980-luku
Vuonna 1987 kolme liittoa yhdistyi perustaen Liikealan ammattiliitto ry:n.
Järjestäytyminen oli laskussa, koska ihmiset eivät hyvien aikojen aikana katsoneet tarpeelliseksi kuulua liittoon/ammattiosastoon. Työpaikkakäynnit aloitettiin jäsenistön aktivoimiseksi ja uusien jäsenten saamiseksi.
Kauppojen aukiolojen laajenemisen myötä pätkätyöt alkoivat yleistyä. Työ muuttui vuoro- ja silpputyöksi 4 ja 6 tunnin työvuoroineen. Valtakunnallinen Liikeliiton lakko v. 1984 kesti kaksi ja puoli viikkoa. Järjestelmällinen työpaikkatyö alkoi tämän lakon jälkeen. Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen valinnat vakiintuivat osaston toiminnassa.
Opintotoiminnat olivat vahvasti esillä ja opintojaosto yhdistettiin työpaikkatyön, solidaarisuuden, rauhantyö ja nuorisotyön kanssa kulttuurijaostoksi.
1990-luku
Osasto yhdistyi liikeväen osaston kanssa Kemissä v. 1991.
Lama 1990-luvulla toi työnantajien esitykset voimassa olevien työehtosopimusten huononnuksiin ja lakon uhka olikin ilmassa v. 1992, siltä kuitenkin vältyttiin. Lakon uhat värittivätkin 1990-lukua vähän väliä, mutta onneksi niiltä kuitenkin vältyttiin. Laman vaikutus ja työn osa-aikaistuminen sekä työnantajien palkanalennusesitykset saivat ihmiset liittymään ammattiliittoon ja osaston jäsenmäärä oli kasvussa. Työpaikkojen tutorointi aloitettiin, jolloin työpaikoille saatiin oma tukihenkilö johtokunnasta tai liiton toimistosta.
Nykyään PAM ry:n kevätkampanja "jäsenhankinta viikko 5" on tulosta 1995 aloitetuista työpaikkojen maihinnoususta eli vietiin tietoa työpaikoille osastosta ja uusista työehtosopimuksista.
Työttömien ja eläkeläisten jaostot perustettiin. Myöhemmin ne yhdistettiin nykyisinkin toiminnassa olevaan Tiistaikerhoon.
2000-luku ->
Palvelualojen ammattiliitoksi (PAM ry) yhdistyivät vuonna 2001 liikeala, hotelli- ja ravintola-ala sekä kiinteistö- ja erikoisammattien alat.
Työtaistelut lisääntyivät 2000-luvulla, mutta hyvän valmistautumisen ansiosta lakoilta on vältytty lukuun ottamatta yhden päivän lakkoa vuonna 2010.
Liiton järjestämiin aluekoulutuksiin on osastosta osallistuttu ja osaston vuosittainen Levin retki on muodostunut jo perinteeksi. Ammattiosasto suorittaa jäsenhankintaa ympäri vuoden sekä yhteistoimintaa muiden ammattiosastojen kanssa. Myös SAK:n alueorganisaatioiden kanssa tekemä yhteistyö on osastolle tärkeää.
Lähde: Liikealan Kemin osasto 050 1931-2011 80 vuotta, tekijä Paula Särkikangas